Galette s pomeranči

Galette je plát křehkého máslového těsta, který můžete upéct téměř s jakoukoli náplní. My máme rádi čerstvé ovoce, ale může být připravená i naslano (stačí jen vynechat cukr v receptu). Hodí se k ní třeba letní rajčata a sýr feta nebo houby s tymiánem.

Těsto

  • 120 g hladké mouky
  • 55 g špaldové mouky
  • 115 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
  • 20 g vanilkového cukru
  • 1 vejce velikosti M
  • 1 lžíce ledové vody
  • nastrouhaná kůra z 1 bio pomeranče

Náplň

  • 100 g vlašských ořechů
  • 40 g cukru moučka (nebo víc podle chuti)
  • 60 g mandlového másla
  • 4 lžíce studené vody
  • 2 velké nebo 3 menší pomeranče

Na dokončení

  • 1 rozšlehané vejce
  • 2 - 3 lžíce třtinového cukru
Doba přípravy: 2 h

Postup:

Do mísy prosejte oba druhy mouky, přidejte studené máslo nakrájené na kousky, cukr a sůl. Zpracujte hrubou drobenku, ve které zůstanou viditelné kousky másla. Nejlépe to půjde v kuchyňském robotu. Přidejte vejce, lžíci vody a nastrouhanou kůru z pomeranče a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Těsto zbytečně dlouho nemíchejte, jinak může být po upečení tvrdé. Těsto nechejte v lednici odležet alespoň dvě hodiny, nejlépe však přes noc. Náplň. Do mixéru dejte vlašské ořechy a cukr a mixujte, dokud směs nepřipomíná mouku. Přidejte mandlové máslo a vodu a opět promíchejte, získáte krémovou ořechovou náplň. Z pomerančů okrájejte kůru a nakrájejte je na plátky o tloušťce cca 3 mm. Vychlazené těsto vyválejte na obdélník o tloušťce 3 mm a přemístěte na plech vyložený
pečicím papírem. 2 cm od okraje nechejte volné a doprostřed těsta rozetřete ořechovou náplň. Na náplň naskládejte pomeranče a okraje zahněte dovnitř, klidně je trochu přitlačte k sobě. Okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a celou galette posypejte třtinovým cukrem, během pečení krásně zkaramelizuje.
Troubu předehřejte na 175 °C a galette pečte 35 - 40 minut, dokud nezezlátne. Před servírováním ji nechejte chvíli vychladnout.

Tento recept vznikl ve spolupráci s Devče u plotny.

Naše produkty použité v receptu: