Šufánkovy koblížky

Kdo by nemiloval koblížky?

Koblížky jsou prostě klasika, která neomrzí. Navíc kobližky podle tohoto receptu, plněné našim lískooříškovým máslem, Vás přímo uchvátí.

Recept pro Vás připravila úžasná Zuzana Bartoněk. Přímo tyto koblížky si totiž můžete čas od času dát v jejím Kafe Friedrich. Tak si je upečte doma nebo si je přijeďte ochutnat k Zuzce do Brna.

Koblížky

2 lžíce nadrcených lněných semínek

6 lžic teplé vody

90ml vlažné vody

150ml ovesné smetany 

60g rozpuštěného kokosového tuku (bez vůně)

1 lžíce tuzemáku

300g hladké mouky

150g polohrubé mouky

50g cukru krystal

10g vanilkového cukru

1 lžička soli

1/3 droždí

1 litr oleje na smažení

 

Na obalení:

cukr krupice

skořice

 

Náplň:

kvalitní pudink

500ml ovesného mléka

200g 60% čokolády

4 vrchovaté lžíce Šufánkova lískooříškového másla

Doba přípravy: 1 hod h

Postup:

Postup:

Nadrcená lněná semínka smíchejte s šesti lžícemi teplé vody. Přikryjte a nechte alespoň 10 minut odstát.

Do mísy robotu prosejte všechnu mouku. Přidejte cukr, vanilkový cukr, sůl a všechno promíchejte. 

Doprostřed směsi vytvořte malý důlek, do něj nadrolte droždí a zalijte vlažnou vodou. Promíchejte na kašičku, přikryjte fólií a nechte stát na teplém místě aspoň 10 minut.

Přidejte vlažnou ovesnou smetanu, vychladlý rozpuštěný kokosový tuk a tuzemák. V míse robotu hnětejte, dokud těsto nebude vláčné a pružné (minimálně 10 minut). 

Přikryjte a nechte na teplém místě kynout, dokud se objem nezdvojnásobí.

Mezitím si připravte náplň.

Pudink uvařte v ovesném mléce. Přidejte rozehřátou čokoládu a lískooříškové máslo. Nechte vychladnout.

Těsto rozdělte na 16 dílů. Z každého vytvarujte hladkou kuličku a ty naskládejte na moukou vysypaný plech; v řádných rozestupech. Překryjte potravinářskou fólií nebo druhým plechem. 

Nechte asi 30 minut dokynout.

Mezitím si rozehřejte olej na 180 stupňů. *

Smažte vždy jen pár koblížků naráz a nechte jim velké rozestupy. Během smažení ještě nabudou na objemu.

Nechte smažit z každé strany alespoň 3 minuty. Během smažení koblížky párkrát obraťte.

Usmažené koblížky nechte okapat na kuchyňské utěrce a ještě teplé je obalte ve směsi cukru a skořice.

Vychladlé koblížky naplňte pomocí cukrářského sáčku s dlouhou špičkou.

 

* Nemáte-li kuchyňský teploměr, poznáte teplotu oleje tak, že vhodíte malou kuličku těsta do oleje. Pokud začně jemně bublat, máte správnou teplotu oleje. Pokud ne - olej ještě není dostatečně rozehřátý, v případě, že kulička hned zhnědne - je příliš horký.

 

Naše produkty použité v receptu: