Veganské ovesné cookies

Tenhle recept je skvělý v tom, že je neskutečně variabilní. Místo mandlového másla a mouky můžete použít třeba lískooříškové nebo arašídové máslo a stejně tak nasypat do těsta mouku z jiných ořechů. Klidně přidejte i semínka, sušené ovoce, oblíbené koření, kousky čokolády, nastrouhanou pomerančovou kůru… pak ale uberte tolik gramů ovesných vloček, kolik jste přidali jiných surovin.

Na 40 kousků / 2 plechy

  • 150 g třtinového cukru
  • 120 g mandlového másla
  • 40 g tekutého medu nebo třtinové melasy
  • 50 ml rostlinného mléka
  • 150 g ovesných vloček
  • 125 g hladké mouky
  • 80 g mandlové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 vrchovatá lžička skořice
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
Doba přípravy: 1 h

Postup:

Troubu předehřejte na 180 °C. Dva plechy na pečení vyložte pečicím papírem. V míse vyšlehejte cukr, mandlové máslo, med a mléko dohladka.V jiné misce promíchejte suché ingredience a přisypejte je k tekuté směsi. Mixérem vše smíchejte do lepivého a kompaktního těsta. Pokud je těsto příliš husté a nedrží pohromadě, přidejte ještě lžíci mléka. Navlhčenýma rukama z těsta tvarujte kuličky o průměru 2,5 cm, lehce je zploštěte a skládejte je na plechy. Nechávejte mezi nimi rozestupy, protože se během pečení roztečou.Sušenky pečte 15 minut, dokud nejsou popraskané a zlatavé na povrchu. Delší dobu pečení nedoporučuji, byly by pak příliš suché. Nechejte je vychladnout na plechu a poté skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Sušenky vydrží až dva týdny.

Tento recept vznikl ve spolupráci s Děvče u plotny

Naše produkty použité v receptu: