Zelný salát s lískovými oříšky

Pro změnu Vám přinášíme recept i naslano.

Salát

  • 70 g sušené čočky
  • 1/4 hlávky červeného zelí
  • 2 jarní cibulky nebo 1 menší červená cibule
  • 70 g lískových oříšků

Zálivka

  • 80 g lískooříškového másla
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 50 ml olivového oleje
  • 50 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 1 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu
Doba přípravy: 1 h

Postup:

Čočku uvařte na skus a nechejte vychladnout (návod, jak na to, najdete o odstavec výš). Červené zelí nakrájejte na co nejtenčí proužky a dejte do mísy. Cibulku nakrájejte najemno, přidejte ji k zelí,  a pár kousků natě si odložte stranou na ozdobu.Lískové oříšky opražte nasucho v pánvi, dokud se nerozvoní. Oříšky přesypejte do čisté utěrky a třením z nich odstraňte slupky. Slupky vyhoďte a lískové oříšky nasekejte nahrubo. V jiné misce smíchejte všechny suroviny na zálivku a kovovou metličkou je pořádně prošlehejte. Pokud je zálivka příliš tuhá, můžete ji podle potřeby naředit další vodou. Do mísy k zelí přidejte čočku, oříšky, zálivku a rukama vše důkladně promíchejte, řekla bych až promasírujte. Hotový zelný salát nechejte vychladit v lednici. Salát je nejlepší druhý den, kdy se všechny chutě rozleží.

Tento recept vznikl ve spolupráci s Děvče u Plotny

Naše produkty použité v receptu: